Blog
Taksi Plakası Kiralama

Taksi Plakası Kiralama

Taksi plakası kiralama en çok kazanç getiren yatırımlardan biri olmaktadır. özellikle taksi plakası, Şoför, durak ve galeri sahipleri bu işten iyi bir kazanç elde edebilmektedirler. Başta büyükşehirler olmak üzere ticari taksi plakası alım, satım ve kiralama işlemleri getirdiği kazanç ve bazı avantajları nedeniyle yaygındır.

Taksi Plakası Kiralama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Plaka kiralama işlemleri öncelikle iki türlü yapılmaktadır. Birincisi sahibinden plaka kiralama yöntemidir. Bu yöntemin kullanıldığı pek fazla görülmez çünkü bu işte güvenilirlik çok önemlidir. Tanınmayan birine taksi plakası kiraladığınızda günlük ücretinizi alabileceğinizden emin olmanız zordur.

Plaka kiralama bu nedenden ötürü daha çok galericilere ve taksi durağı sahipleri ile gerçekleştirilmektedir. Plaka kiralayıp da şoförlük yapanların sayısı da çok azdır. Plaka sahibi olmak başta İstanbul olmak üzere birçok kişi için oldukça pahalıdır. Plaka satın alanlar kendileri işin içine girmek yerine genel itibariyle galericilere taksi plakalarını kiralarlar.

Plaka kiralama için özetle şu aşamalar önemlidir:

  • Plaka sahipleri doğrudan veya dolaylı biçimde taksi plakalarını kira için anlaşma yaparlar
  • Doğrudan kiralama yani oto center-galeriye kiralama yöntemi çok daha fazla yaygındır
  • Oto center ise plaka sahibinden kiraladığı taksi plakasını durak sahiplerine veya şoförün kendisine kiralar
  • Şöfor günlük olarak durak sahibine belli standart bir para ödemelidir. Yakıt parası, kendisinin sigortası için gerekli olan para vb. bazı masraflar için de ekleme yapar. Bunları ödedikten sonra geri kalan para kendisinin olacaktır
  • Taksi durağı sahipleri bir taksiyi iki şoföre kiralarlar; bir tanesi gece diğeri gündüz çalışmaktadır

Görüldüğü üzere plaka kiralama işi şoför, galeri ve durak sahipleri için karlıdır.

Plaka Kiralama Ne Kadar?

Taksi plakası kiralama işlemlerinden kısaca bahsettikten sonra fiyatları konusunda da bilgi verelim. Plaka fiyatları şehir, ilçe, taksi durağı, çalışma saatleri ve galeri gibi unsurlara göre değişkenlik gösterir. Hepsi için geçerli olan standart bir fiyatlandırma yoktur.

İstanbul’da yaklaşık olarak 18.000 taksi plakası sahibi bulunmaktadır. İstanbul’da bir ticari taksi plakasına sahip olmak için ortalama 1,5 milyon TL ödemek gerekir.

Plaka sahibi eğer ki kendi doğrudan şoföre kiralama yaparsa o zaman vergi, sigorta ve bakım gibi masrafları da üstlenir. Genel eğilim ise galericilere biraz daha ucuza plakayı kiralayarak masraflara katılmamaktadır.

Galericiler İstanbul’da genellikle 6-7 bin TL ‘ye plaka kiralarlar. Bunu duraklara 8 bin TL’ye kiralayacaklardır. Bakım, vergi ve sigorta masraflarını da üstlenmektedirler.

Taksi durağı sahipleri günlük olarak İstanbul’da ortalama 200 TL ücret alır. İki şoför günlük olarak toplamda 400 TL ödeme yaparlar. Bu miktar ayda 12.000 TL ‘ye denk gelmektedir.

12.000 TL’den yaklaşık 8.000 TL ‘lik kiralama ücreti çıkartıldığında taksi durağı sahibi yalnızca şoför ve galerici arasında aracı olduğu için ortalama 4000 TL civarında bir komisyon alır.

Plaka fiyatları İstanbul’da genel olarak bu seviyelerde bulunmaktadır. Taksi şoförleri ise çoğunlukla aylık 2.000-3.000 TL kazanç elde ederler.